MBTI (Myers Briggs Type Indicator)

De Zwitserse psycholoog, Carl Jung heeft aan het begin van de twintigste eeuw onderzoek gedaan naar persoonlijkheid. Daarbij kwam hij op drie tweeledigheden, enkele decennia later werd daar nog een tweeledigheid aan toegevoegd door Catherine Myers en Isabelle Briggs. Vier tweeledigheden leiden tot acht voorkeuren. Die gebruiken we allemaal om te kunnen overleven. Het is echter heel belangrijk om te weten welke voorkeuren natuurlijk en welke aangeleerd zijn. Wie veel gebruik kan maken van zijn natuurlijke voorkeuren zal zich meestal prettig voelen, ontspannen en zelfverzekerd. Iemand die veel gebruik maakt van de aangeleerde voorkeuren zal veel meer (mentale) energie nodig hebben. Vergelijk het met links- en rechtshandigheid. Als je rechtshandig bent kunt je met links heel veel doen, toch zal het altijd meer moeite kosten. Welke vier tweeledigheden typeren mensen?

1. Hoe kom ik aan mentale energie?

Extravert <———————>Introvert

Extravert houdt in dat mensen hun energie uit activiteiten uit hun omgeving halen. Introvert houdt in dat mensen zich even terugtrekken in hun gedachtewereld en “alles op orde” brengen in hun hoofd. Twee verschillende manieren om mentale energie te tanken. Misschien gebruiken we beide, maar het is goed om te weten welke voorkeur natuurlijk is in plaats van aangeleerd. Voorbeeld:

Gerrie Knetemann was een wielrenner die veel won. Na een zware etappe kon hij tot in detail vertellen hoe de koers was verlopen. Hij nam de microfoon soms letterlijk over en terwijl hij vertelde zag je hoe hij herstelde. De tour de France was een feest voor hem, Extravert.

Dennis Menchov won ook veel. Hij was nauwelijks aanspreekbaar, ieder interview was belastend voor hem. Vermoedelijk een reden waarom het tijdens de tour de France nooit lukte. De turbulentie rondom deze etappekoers zal hem heel veel energie hebben gekost. In andere etappekoersen was Menchov veel succesvoller, daar was het ook veel minder hectisch en kon hij zich veel eenvoudiger op zichzelf focussen.


2. Hoe neem ik informatie in me op?

Zintuiglijk<———————>Intuïtief

De één richt is op wat er is (zintuiglijk), de ander richt zich op wat er zou kunnen zijn (intuïtief). Daaruit kan veel worden afgeleid. De één houdt van duidelijke info en tastbare resultaten, de ander vindt meer interesse in scenario’s en processen die tot resultaten leiden. Het zintuiglijk ingestelde type denkt graag in wat er is. Het Intuïtief ingestelde type denkt graag in wat er zou kunnen zijn. Beide eigenschappen kunnen elkaar uitstekend aanvullen, toch conflicteren ze vaak op werkplekken, sportploegen, in projectengroepen en zelfs bij kinderen op school. Als men elkaars typering herkent – en daar rekening mee houdt – verdwijnen spanningen en ontstaat meestal empowerment.


3. Hoe neem ik beslissingen?

Objectief <———————>Gevoelsmatig

De één kiest de logica en objectiviteit als basis voor beslissingen. Bij de ander speelt “het gevoel” de hoofdrol. Ook hier geldt, we hanteren beide voorkeuren. Het is echter goed om te weten welke voorkeur natuurlijk is bij iemand. Als een gevoelsmens logisch moet redeneren kan hij of zij dat misschien wel heel goed. Toch zal het meer energie kosten. In ons dagelijks leven moeten we, zowel zakelijk als privé, beslissen op basis van objectiviteit. Men kan nu eenmaal niet naar een baas, bank of overheidsinstantie lopen en iets verwachten als men begint met: ‘Ik heb het gevoel dat….’

Alles moet verantwoord worden, dus moet er logica zijn. Dat wil nog niet zeggen dat zoiets per definitie goed is. Veel ondernemers, topsporters, artiesten, musici en kunstenaars doen dingen op hun gevoel. Als ze dat niet zouden doen zouden ze niet tot hun prestaties komen. Ook hier geldt weer; herken elkaar en vul elkaar aan.


4. Welke leefstijl past het beste bij mij?

Beheersbaar <———————> Flexibel

Beheersbaar wijst op een leefstijl waarin planning en voorspelbaarheid rust geeft. Flexibel wijst op een leefstijl waarin men van afwisseling en verrassing houdt. De één wil weten wat hem of haar te wachten staat, de ander laat het liever allemaal op zich afkomen en improviseert graag. Vooral deze twee voorkeuren gebruiken we vaak. In ons werk en gezin moeten we plannen en betrouwbaar zijn. Op vakanties en in het weekend vinden we het heerlijk om even niets te moeten. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om te weten waar jouw natuurlijke voorkeur ligt, het heeft invloed op de ontwikkeling van je carrière maar ook in je relaties. Mensen die “in control” willen zijn lijken vaak dominant. In veel gevallen is het niet hun doel om dominant te zijn maar om hun eigen rust te vinden.


Met een eenvoudige vragenlijst kun je input leveren voor een analyse en een rapport dat je tools geeft om jezelf (en anderen) te herkennen en te begrijpen waarom je moeite hebt met leren, of met je werk, of met een relatie. Een goede stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt de vragenlijst opvragen via e-mail.
Nadat je de vragen hebt ingevuld en teruggestuurd ontvang je een uitgebreide info en een rapport met een analyse en tips. Kosten: € 48,-
Bij projectgroepen, sportploegen en afdelingen wordt, naast de rapportage, ook een workshop besteed aan typering en drive, gericht op de specifieke omstandigheden. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van de duur van de workshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *